Monday, July 2, 2012

Leivategu

Mina teen leiba nii:


1.
      Sega 3-4 spl juuretist suures kausis 1,5 l käesooja veega. Lisa rukkijahu seni, kuni segu on umbes hapukoore paksune (500-700 g).
      Pane segu vähemalt kümneks tunniks sooja kohta (mitte kuuma! ) hapnema. 
            Segu peaks hakkama vahutama.



2.
·         Pane segust 4 spl juuretist külmkappi, et järgmisel leivateol oleks ka juuretist võtta.
·         Lisa taignale 1 klaas suhkrut ja 6 teelusikatäit soola. Osa suhkrut võid asendada fariinisuhkruga, siis tuleb leib tumedam.
·         Lisa soovi korral 1-2 klaasi kliisid. Parimad on rukkikliid, aga nisukliid on ka head ja palju odavamad.
·         Lisa rukkijahu ja sega puulusikaga hoolega läbi. Jahu lisa seni, kuni veel lusikaga segada jõuad. Kui taigen on valmis, siis hakkab ta segades häälitsema (plärtsuma). Kogu taigna peale kokku läheb umbes 2 kilo rukkijahu.
·         Juurde võid panna ka erinevaid lisandeid: linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid, pähkleid jne.

3.
·         Vala taigen kolme vormi (sellest kogusest jätkub kolmeks leivaks). Vormi peab jääma umbes kolmandiku jagu kerkimise ruumi. Mina vooderdan vormid küpsetuspaberiga, aga võib ju ka võiga määrida.
·         Silu leivad pealt märja käega ja torka sõrmega augud (põhjani!)
·         Pane leivad vähemalt kaheks tunniks sooja kohta kerkima (olen kuulnud, et mõned kergitavad kuus tundi). Kerkimise ajal ei tohi leib saada tuuletõmbust! Vormid kerkivad enam-vähem täis.
·         Mina kergitan oma leivad küpsetusahjus 50 kraadi juures.

4.
·         Eelsoojenda ahi 250 kraadini. (võib olla ka veidi vähem, aga mitte alla 225 kraadi!) Kui kergitasid ahjus, siis võta vahepeal leivad välja, kuni ahi soojeneb.
·         Küpseta leibu ahju alumisest osas 250 kraadi juures  15 minutit.
·         Keera temperatuur 200 kraadini ja küpseta veel 25 minutit.
·         Keera temperatuur 180 kraadini ja küpseta 20 minutit.
·         Võta leivad välja, soovi korral niisuta koorikuid veega ja kata paksu rätikuga.
·         Paari tunni pärast võid hakata sooja leiba sööma.