Thursday, February 14, 2013

Marjakook ehk suvemälestus sõbrapäevaks

http://retseptid.cma.ee/pics/retseptid/thumbs/mustikad_111446.jpg
See on vana hea retsept, mis pärineb Ida Savi raamatust "Saiad pirukad koogid". Aga sõbral on selle koogi üle kindlasti hea meel. Eriti, kui ta juhtub just kalalt tulema.
Vaja on: 150 g võid või margariini, 1 muna, 100 g suhkrut, 250 g jahu, 1 tl küpsetuspulbrit.
Täidis: 1 väike pakk hapukoort (retseptis on pool purki, aga kes neid veneaegseid purke teab. Mina panen tunde järgi), 1 muna, 2 sl suhkrut, pool teelusikatäit vanillisuhkrut, pool liitrit mustikaid. Sobivad ka pohlad või sõstrad.

Tee nii: Sõelu jahu kaussi, lisa küpsetuspulber ja muu põhja jaoks vajalik materjal. Alguses haki, pärast näpi. Lõpuks vajuta taigen palliks kokku. Jääb suhteliselt kuiv ja mure, aga sellest pole midagi.
Pane taignapall pooleks tunniks külma. 
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Suru taigen lahtikäiva koogivormi põhja ja sentimeetri jagu ka külgedele. Kui jääbki veidi teraline, siis sellest pole midagi. Küpseta ahjus kuldkollaseks. Minul kulus selleks 15 minutit.
Samal ajal vahusta muna suhkrutega, lisa hapukoor ja sega ettevaatlikult juurde marjad. Vala see täidisele ja küpseta veel 20-25 minutit. 
See, et kook ahjust võttes vedelavõitu välja näeb, on petlik. Jahtudes muutub kõvasti tahkemaks. Mina kasutasin täna mustikaid. Pohlade ja sõstardega tuleb hapuvõitu. Siis on serveerimisel hea peale panna jäätisepall või tutsakas vahukoort.