Saturday, May 4, 2013

Meie ema nõgesesupp

Vanasti oli nii, et kui talus siga tapeti, tehti korraga paarkümmed kilo suitsusinki. Selle kamar lõhnas imehästi, aga oli paks ja kõva nagu tallanahk. Paras tundide kaupa nätsu asemel närida. Ema korjas singikamarad kokku ja tegi neist kevadel nõgesesuppi. Praegu enam niisugust küllust ei ole, nii et supi tegemisel tuleb leppida suitsutatud supikoguga. Ja selle supi retsepti kirjalikku versiooni pole ma seni kohanud, nii et kogused on pigem tinglikud.
Vaja on:
3 liitrit vett
suitsutatud supikomplekt 
6-7 keskmist kartulit
paar keskmist porgandit
umbes 1,5-2 l noort nõgest
4 keedetud muna
Tee nii:
Keeda kontidest ja veest supileem, nagu ikka. Maitsesta soolaga. Nõges loputa tulikuuma vee all ja haki peeneks. Võta kondid leemest välja ja pane tükeldatud porgandid ning nõgesed leeme sisse keema. Veidi hiljem lisa ka kartulid. Lõpus lisa kontide küljest lahti nokitsetud liha ja hakitud munad. Lase vähemalt pool tundi seista. Söömisel võid lisada hapukoort.

Üritan seda suppi igal kevadel vähemalt korra teha. Igatahes on kindel, et kui see supp laual, on suur kevad käes ning aeg hakata hernest külvama. Ja suud supinõges küll ei kõrveta, hoopis teeb kõhule pai.