Friday, December 20, 2013

Meie Ema Piparkoogid

Ema kirjutatakse suure tähega. Piparkoogid kirjutatakse ka suure tähega, sest selliseid piparkooke ei tee mitte keegi täpselt järele. Aga proovida ju võib...

Vaja on:
  •  siirup
150 g suhkrut
1/4 l vett
500 g suhkrut

Pruunista pannil 150 g suhkrut, lisa ettevaatlikult vesi. Kui kõik on ühtlaseks sulanud, lisa ülejäänud suhkur ja keeta seni, kuni tuleb kõrge vaht. Panna natukeseks jahtuma.

Veel on vaja:
250 g rasvainet 
150 g hapukoort
3 munarebu
1 tl nelki
1 tl kardemoni
1 tl kaneeli
apelsinikoort
2 tl soodat
2 tl sidrunhapet
1 kg jahu
veidi soola

Veidi jahtunud, aga ikkagi kuumale siirupile lisada maitseained ja rasvaine (või). Lase sulada, segada polegi vaja, küll ise sulab. Lase veel jahtuda ja lisa koor ning lahtiklopitud munarebud.
Sega jahu sooda, sidrunhappe ja soolaga. Lisa taignasse. Väidetavalt peaks paar-kolm päeva seisma, et väikesi piparkooke teha.

Sellest kogusest peaks tulema 2 kg tainast.

Tegelikult näib, et ema pani sinna sisse veel midagi, mida ei ole võimalik kirja panna ega järele teha.